Blødninger

Få raskt time hos våre kvinnelige gynekologer. Du behøver ingen henvisning.

Våre to gynekologer Hildegunn og Desislava er spesialister i kvinnesykdommer og fødselshjelp og har lang erfaring innenfor gynekologiske problemstillinger. Du er velkommen til oss uavhengig av hvor du bor og du trenger ingen henvisning.

Hva er unormale blødninger

Før du har kommet i puberteten og fått mens, skal du ikke ha vaginale blødninger. Når du fått mens skal denne helst være regelmessig og komme hver måned med cirka like mange dager imellom. Vanlig er å ha mens i 3-6 dager og hver fjerde uke. Noen ganger kan det være at man opplever sporblødninger, mellomblødning både sjelden og hyppig eller blødning etter samleie. Dette er det vil kaller unormale blødninger. Første året når du nettopp har fått mens er det normalt at den er uregelmessig. 

Hva kan årsaken være?

Det er ikke nødvendigvis noe farlig med unormale blødninger, men det bør sjekkes opp slik at man kan utelukke at det er noe farlig. Det kan skyldes for eksempel stress, hormonelle forstyrrelse, endring i vekt og kanskje den type av  prevensjon som du benytter. Det er så mange som cirka 20 % av kvinner i alderen 15-20 som opplever unormale blødninger i løp av et år.

Vanlige årsaker:

  • Nylig debutert med mens, det kan ta noen år før mensen stabiliserer seg i ung alder. Dette er hormonelt og ufarlig
  • Psykososial stress, er en vanlig årsak til hormonforstyrrelse som kan gi endret menstruasjonsmønstre. Det kan være for eksempel sorg eller stress i forbindelse med skole.
  • Overgangsalderen, typiske symptomer er uregelmessig før den forsvinner helt.
  • Bivirkning av prevensjon. Spiral, p-stav, piller, p-sprøyte eller p-plaster. Alle typene kan gi endring i ditt blødningsmønstre
  • Utebliven eggløsning og blødning er en vanlig forklaring. Ofte er dette i forbindelse med start av mens, menarke, og når du kommer i overgangsalderen, menopause. PCOS kan også være grunnen.
  • Betennelse i livmorhals og / eller skjeden, utflod kan ibland være blodtilblandet og livmorhalsen kan være lettblødende. Uregelmessige blødninger og blødning etter samleie bør alltid sjekkes opp med såkalt celleprøve. Ulike seksuelt overførbare sykdom sykdommer som klamydia, trichomonas, gonore og herpes kan også årsake blødninger.
  • Tidlig i graviditeten er det relativt vanlig med en liten blødning, men det bør ikke være mye og heller ikke over lengre tid, hverken tidlig eller senere i graviditeten. Du får mer lettblødende slimhinner undergravidteten grunnet blant annet økt væskevolym, så slimete, blodig utflod er sjelden noe farlig. Større blødninger kan vare årsaket av morkaken, truende abort eller graviditet utenfor livmor.
  • Egglederbetennelse kommer ofte med en langsom debut, ømhet nederst i maven, blødningsforstyrrelser økt utflod og feber. Det er vanligst blant yngre seksuelt aktive kvinner.
  • Myom kalles også muskelknuter, som kan forårsake både smerter og blødninger. Som oftest er Myomer ufarlige, men du bør følge med på om de vokser. Dette kan gjøres hos en gynekolog med ultralyd.
  • Polypper, som er plassert på livmorhalsen kan forårsake blødning av og til.
  • Endometriose, spesielt adenomyose som er lokalisert i livmoren, kan årsake både uregelmessige, rikelige og langvarige blødninger
  • Medisiner, det finnes medisiner, kosttilskudd, urter som av og til kan være årsaken til blødninger
  • Andre sykdommer som spesielt stoffskifte sykdom, hypotyreose og hypertyreose, kan bidra til uregelmessig mens. Ofte har man da også andre symptomer som for eksempel hjertebank, vektendring og tretthet. Kreft, slik livmorskreft og livmorhalskreft kan også årsake blødninger.

Hva kan jeg selv gjøre?

Vi anbefaler deg å kontakte lege dersom du opplever unormale blødninger. Dersom du står på en type prevensjon, kan det være at denne bør byttes med en annen variant. Blødninger som ikke du anser som normalt for deg, bør uansett alltid sjekkes opp.

Når bør jeg kontakte lege og hva blir eventuelt undersøkt hos gynekologen?

Blødninger som ikke anses som normale, bør alltid sjekkes opp slik at sykdommer kan utelukkes. Kontakt din lege for eventuelt videre henvisning. Du kan også velge å gå direkte til privat gynekolog. Gynekologen vil kartlegge situasjonen og mest sannsynlig ta en del prøver for å utelukke for eksempel kjønnssykdommer og unormal cytologi fra livmorhalsen i tillegg til ultralyd. Det er også mulig at gynekologen tar en prøve fra livmorslimhinnen. Ved behov vil gynekologen henvise deg videre til spesialist på sykehuset.

Gynekolog midt i Oslo

Du er velkommen til oss uavhengig av hvor du bor. Du trenger ingen henvisning. Vi holder til midt i Oslo sentrum, ved Tinghuset. Eventuelt parkering i sentrum parkeringshus. Bestill time her